Нормативни документи

Вход в систематаПотребители на линия

Членове : 744
Съдържание : 138
Препратки : 1
Брой прегледи на съдържанието : 482211
Начало Поздравителни адреси и благодарствени писма
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Ден на народните будители

 

 

Уважаеми колеги !

Поздравявам Ви с Деня на народните будители и Ви пожелавам здраве и много енергия, за да продължите да поддържате вечно жив българския дух!

Денят на народните будители е официален празник, на който се чества паметта на всички български просветители, книжовници, писатели, публицисти, революционери, патриоти и родолюбци, изиграли роля в запазването и поддържането на българския дух, в организирането и повеждането на борбата за свобода и в пробуждането на националното самосъзнание.

От 1 ноември 1923 г. с указ, подписан от цар Борис III, денят бил обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за Отечеството си българи. Неслучайно за Ден на народните будители се приела не просто календарната дата 1 ноември, а понеже на този ден (според тогавашния Григориански календар) се празнува преподобни Йоан (Иван) Рилски Чудотворец, който се почита като покровител на целия български народ. Целта на празника била да се прослави делото на св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на св. Евтимий, патриарх Търновски, на славните възрожденски дейци: преподобни Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и на още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение.

Нека помним миналото си и не забравяме онези, за които думата идеал е значела нещо, а родината е била голямата любов и смисъл на живота им.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С уважение,

Тонка Ченгелова

Директор на ОУ "Свети Иван Рилски", Хасково